Källa: Blå Stjärnan

Värmeslag
Djur får inte lämnas ensamma i bilen på sommaren, inte ens om bilen står i skuggan. Det är ofta varmare i bilen än man tror och risken att djuret får värmeslag är stor. Det räcker med omkrin 20 grader i luften, för att temperaturen inne i bilen snabbt skall bli alltför hög, kanske upp emot 85 grader.
Om du misstänker att din katt fått värmeslag , lägg handdukar dränkta i kallt vatten på den. Det gäller att snabbt få ner kroppstemperaturen till under 39 grader. Kontakta omedelbart veterinär, som behandlar med dropp, syrgas, kyla, och ibland kramplösande mediciner.
Förutom att katten lider oerhört, kan oclså hjärta, hjärna, tarmar, lever och njure ta stor skada vid för hög kroppstemperatur. Många katter behöver sjukhusvård i flera dagar . Dödsfall av värmeslag förekommer varje sommar.

:: Tänk också på att ha vatten med till din katt vid alla bilturer!! ::


Geting- och bistick
Geting-och bistick kan göra ont. Man kan se en svullnad på stickstället , men den är mycket mindre än vid ett ormbett. Om man har kortison hemma, kan man ge det, men oftast behövs ingen behandling. Smärtan kan lindras med kallt vatten. Om katten blivit utsatt för en stor mängd geting- eller bistick kan den bli mycket dålig och behöver snarast veterinärvård. Håll din katt under uppsikt den närmaste timmen.

:: Blir allmäntillståndet dåligt ! Sök veterinär!! ::


Fästingar
Det är sällan katter blir sjuka av fästingbett men Ehrlichios förekommer, därför är det bra att se över sin katt dagligen och direkt ta bort de fästingar man ser. Använd en fästinplockare eller pincett. Kläm inte på bakkroppen. Försök få bort HELA fästingen!! Om en del av fästingen blir kvar kan det eventuellt bli en lokal liten svullnad , som en böld eller finne. Tvätta med jodopax eller klorhexedin och håll såret rent. En irritation där fästingen suttit läker fort; det räcker med vanlig sårtvätt med milt desinfektionsmedel. Blir svullnade stor eller smärtsam eller om du är tveksam: Sök veterinär!!
En katt som drabbas av Ehrlichios kan bli slö, aptitlös, få feber och ont i lederna. Detta kan visa sig från några veckor upp till flera månader efter fästingbettet.


Ormbett
Katter tål ormbett bättre än hundar. Man ser en ordentlig svullnad på bettstället. Katten är normalt relativt obesvärad. Skulle katten verka allmänpåverkad och slö kontakta veterinär omedelbart!!
Håll katten så stilla som möjligt, för att begränsa giftets spridning.