Varför gör katten så??


Här kan Du läsa om Beteendeproblem


Hur mycket ser katten?
Synen är kattens viktigaste sinne. Den har en mycket förfinad syn med ett synfält på 285 grader. Av dessa är 130 grader med stereoskopiskt seende, det vill säga, de bägge ögonens synfält täcker varandra.

Varför dras pupillen ihop?
Genom att dra ihop pupillen till en vertikal springa får katten en mer förfinad kontroll över hur mycket ljus som tränger in i pupillen. Tack vare att katter har vertikala pupiller kan de utnyttja ögonlocken till att i ännu högre grad minska ljusflödet. Nattetid kan pupillen bli så stor som ca 1,5 centimeter i diameter, medan den under stark sol bara är ett streck.

Varför lyser kattens ögon i mörker?
I bakre delen av ögat finns en bildförstärkande mekanism, som består av ljusreflekterande lager som kallas tapetum lucidum (lysande matta). Det fungerar som en spegel bakom näthinnan och kastar tillbaka ljusstrålarna mot näthinnans celler. I totalt mörker ser katten med hjälp av ljud, lukter och sina känsliga morrhår & inte med ögonen.

Kan katten urskilja färger?
Därom strider de lärde fortfarande. Katten kan skilja mellan vissa färger men inte med särskilt stor finess. Färger är inte viktiga för katten. Den är inställd på att se i svagt ljus, bara en sjättedel av den ljusstyrka som vi själva behöver för att kunna urskilja rörelser och former. Därför har katten fler av en viss sorts synceller (stavarna) än vad människor har, men betydligt färre av tapparna som har med färgseendet att göra. En katt har svårt att fokusera på nära håll. Den ser på ungefär en halv meters avstånd eller mer.

Varför krafsar katten i lådan?
Detta är ett ofta förekommande fenomen. Att katter ger ljud ifrån sig efter sina toalettbesök härrör vanligen från ett infantilt beteende, något som hans mamma lärde honom, när han var liten kattunge och tränades att bli rumsren. Han vill, med andra ord, berätta även för er vad han har uträttat. Skrapandet mot toalådans insida är också ett ljudligt sätt att förstärka övertäckandet av vad han åstadkommit, vilket är vanligt beteende hos kastrater, som står lägre i hierarkin än intakta djur. Det är endast de virilaste hanarna, som ute i det fria och inne, inte sopar igen spåren utan flaggar med sin existens, både syn-och doftmässigt. Detta beteende är också vanligt bland de stora vilda katterna.

Hur använder katten sina morrhår?
Morrhåren är känselorgan som registrerar luftströmmar. De är försedda med en mängd nervtrådar som ger information om beröringar. Alla fasta föremål orsakar små luftvirvlar och morrhåren kan registrera dessa strömmar och reagera på dem utan att vidröra föremålen ifråga.
Katten har 24 morrhår runt nosen tolv stycken på vardera sidan i fyra horisontella rader. De är rörliga framåt och bakåt. Det finns även känsel på kinderna, ovanför ögonen, på hakan och på frambenens baksidor.
Morrhåren är livsviktiga vid nattjakt. Skadade morrhår kan betyda ett felbedömt bytesbett. Med morrhårens hjälp kan katten också bedöma om en öppning är tillräckligt stor för att den ska komma igenom.

Varför rynkar katten på nosen?
Ibland rynkar katten på nosen, vädrar och andas in med öppen mun. Denna egendomliga grimas kallas för att flema och visar att katten avnjuter en ovanlig och läcker doft. Katten ser ut som om den befinner sig i trans och stirrar framför sig. Vid sådana tillfällen använder sig katten av ett lukt- och smakorgan det Jacobsonska organet uppkallat efter dess upptäckare. Organet är ca en centimeter långt och sitter i muntaket, där ett litet rör öppnar sig mot munhålan alldeles bakom övre huggtänderna. Organet är synnerligen känsligt för luftburna kemiska föreningar. Med detta organ läser katten av doftnyheterna i sitt revir.

Varför klappar katten med tänderna?
Detta kan katten göra när den exempelvis ser en fågel. Beteendet kallas för tomgångshandling. Katten utför därvid sitt högst specialiserade dödande bett, som om den redan hade bytet mellan sina tänder. Den sätter sina långa huggtänder i bytets nacke och som vid en vibrerande käkrörelse borrar ner hörntänderna mellan halskotorna på bytet.

Varför svänger katten huvudet fram och tillbaka?
När katten ser ett byte svänger den huvudet fram och tillbaka för att avståndsbedömningen ska bli perfekt innan den tar språnget.

Varför stirrar katten?
Att stirra är en aggresiv handling. En stirrande katt är säker på sig själv. Rivaler brukar lösa en konflikt genom att stirra ut varandra. I kattens ögon är även en stirrande människa ett hot.
Stirra därför inte på en katt utan se på den med halvslutna ögon och blinka då och då. Detta kommer katten att känna sig lugn och avslappnad. Den som är rädd för eller av andra orsaker inte tycker om katter, men ändå blir konfronterad med en sådan brukar nonchalera katten, som om den inte fanns. Detta gillar katten och vill ta närmare kontakt. Stirra istället på den om ni vill vara ifred.

Varför väser katten?
Det har hävdats att kattens väsande är en skyddande förklädnad. Den imiterar en orm vilket ger intryck av att den är giftig och farlig. Rovdjur har stor respekt för ormar. Om en trängd katt kan oroa en angripare genom att utlösa denna instinktiva rädsla för ormar, är det en stor fördel för katten och detta är troligen den riktiga förklaringen till varför katten utvecklat sitt väsande.

Hur sover katten?
Katten är en supersovare och sover bortåt 16 timmar, det vill säga två tredjedelar av ett dygn. En nioårig katt har på det viset ej varit vaken i mer än tre år. Sömnen delas upp i tre olika typer; en kort tupplur, på engelska "catnap", en ytlig sömn - ortosömnen och en djup drömsömn - parasömnen. Under drömsömnen rycker det i tassar och morrhår. Katten uppvisar snabba ögonrörelser, som kallas REM (Rapid Eye Movements.) När katten sover alternerar den mellan den ytliga sömnen som varar i ungefär en halvtimme och drömsömnen, som är kortare och inte varar i mer än sex-sju minuter.

Varför rullar katten över på rygg när den ser sin ägare?
Detta är kattens sätt att erbjuda sin ägare en passiv vänskaplig relation för att stärka familjebanden. Människans smekningar ger den samma känsla i pälsen som den fick när den slickades av sin mamma. Den fortsätter i vuxen ålder att vara kattunge.
Kroppsspråket säger att den rullar över på rygg för att visa ägaren sin mage och därigenom också visa sin tillit. Man bör därvid inte med säkerhet uppfatta det som en inbjudan att smeka den mjuka undersidan. Magregionen är så väl skyddad att katten ibland finner en sådan kontakt obehaglig, utom i de förhållanden när katten och ägaren har skapat en hög grad av intimitet.

Varför river och klöser katten på möbler?
Det gör den av många orsaker; för att vässa sina framklor, för att få loss gamla, utslitna klodelar, de så kallade skidorna, för att sträcka på och öva den in-och utdragande klomekanismen och för att doftmarkera. Det finns doftkörtlar på undersidan av kattens framtassar och då dessa gnuggas mot möbler, sätter katten sin personliga märkning på den. Det är förklaringen till att det oftast är ägarens favoritmöbel som blir mest illa åtgången. Katten svarar på ägarens personliga doft genom sin egen doftmarkering. Att klä ett vässträ med en flitigt använd tröja kan locka bort katten från möbeln.
I desperation låter många kattägare, bland annat i USA, operera bort kattens klor, vilket är förbjudet i Sverige. Frånsett fysisk smärta kan ett sådant ingrepp ge psykiska skador. Dessutom försätts katten i en allvarlig olägenhet, när det gället klättring, jakt och sociala relationer. EN KATT UTAN KLOR ÄR INGEN RIKTIG KATT !! Om en katt med stor intensitet vässar sina klor i andra kayyers närhet visar det på ett stort självförtroende och självsäkerhet.

Varför spinner katten?
Det finns många teorier om hur spinnandet går till. Den senaste förklaringen är att katten använder sina stämband. De sätts i vibration med hjälp av struphuvudets muskler. Tamkatter har ett så kallat tvåvägsspinn, det vill säga både vid in-och utandning till skillnad från de vilda katterna, som endast spinner vid utandningen. Tamkatter spinner med samma frekvens - 25 svängningar per sekund oavsett ålder, kön och ras.
Den vanligaste orsaken till spinnandet är att katten är nöjd med tillvaron. Spinnandet utgör kattens behov av social kontakt med ägaren. Det kan också vara en del av kommunikationen mellan en katthona och hennes ungar. Katten spinner dock inte enbart när den är nöjd och belåten. Födande honor, rädda och döende katter kan också spinna. Då har spinnandet en lugnande effekt på dem själva.

Varför anfaller katten plötsligt den hand som smekt den?
Det finns många förklaringar till beteendet. En är att vuxna katter även kastrater svarar sexuellt på våra intensiva, rytmiska smekningar, särskilt över ryggen och svansen. Ett sådant utfall från kattens sida är alltså en naturlig reaktion och inget tecken på dåligt lynne.
En annan förklaring kan vara att katten inte har haft tillräcklig människokontakt under den viktigaste socialiseringsperioden, som infaller mellan andra och sjunde levnadsveckan. Har kontakten varit ringa eller ingen alls, kan katten reagera aggresivt på en intensiv ägarkontakt senare i livet. Handen uppfattas då som ett pontentiellt hot. Att bli fasthållen kan av katten tolkas som att den måste kämpa för livet för att komma loss.
När smekandet blir för intensivt hamnar en del katter i konflikt. Handlingen upplevs både njutbar och hotfull samtidigt varpå katten vänder sig om och biter. Därmed desarmeras den spänning som uppstått. Detta kallas för smekaggression.
Som svar på ett bett kanske ägaren skriker till och drar undan handen. Under dessa ljud-och rörelsetillstånd förändras kattens sinne från ett eventuellt parningsbeteende till ett rovdjursbeteende; alltså från bett till ätande.
Katten klamrar sig därvid fast vid handen och börjar på allvar borra in sina klor och biter. Det bästa man kan göra i en sådan situation är att frysa den, det vill säga vara helt stilla, även om det frestar på.
När katten inte längre möter något motstånd, drar sig de vidgade pupillerna samman och käkarna slappnar av. Katten blir därvid totalt oengagerad och tillåter ägaren att dra tillbaka handen, vilket bör ske mycket långsamt och lugnt. Olika katter har olika toleranströsklar för detta beteende. Man får lära sig hur många gånger och hur länge man kan smeka en katt över ryggen innan den exploderar och sedan sluta smeka i tid.

Varför putsar katten sin päls?
Kattdjuren, stora som små, anses vara de renligaste av alla djur eftersom de tillbringar så mycken tid med att slicka och putsa sina pälsar. De gör detta av många orsaker. Tamkatten vill hålla pälsen ren från damm, hudavlagringar, parasiter med mera. Genom intensiva slickningar stimulerar den även sina hudkörtlar, vars sekret håller pälsen vattentät och ger den ett skikt som isolerar mot kyla. Är det varmt så slickar sig katten för att väta pälsen. Det våta avdunstar och har en kylande effekt. Solgassiga dagar får pälsen en extra översyn och genom att solen alstrar D-vitamin tillgodogör sig katten detta när den slickar sig.
När katten av någon anledning känner sig upphetsad eller frustrerad, märker man att den plötsligt börjar slicka sig intensivt. Det gör den för att avleda en uppkommen konflikt och för att lugna ner sig. Ett sådant beteende kallas överlagshandling. När man haft närkontakt med katten genom lek eller kel går katten ofta undan för att slicka sig. Dels för att lägga pälsen tillrätta, vilket den är noga med, men också för att vi givit katten vår doft, som döljer kattens egen lukt. Genom pälsslickandet återfår katten den egna lukten.
Våra liv domineras av visuella signaler. I kattens värld är däremot lukter och odörer viktigare. Vi kanske inte själva känner att våra händer har någon doft, men katten känner det. Pälstvättning mellan mor och ungar, men även mellan vuxna katter, förstärker de sociala banden. När katten stryker med ansikte, sida och svans mot våra ben, vill den skapa en vänskaplig, fysisk kontakt med oss. Samtidigt sker det ett utbyte av doftmarkering med människan. Katten har särskilda doftkörtlar placerade i pannan, mungapet samt vid svansroten. Utan att fatta det har katten alltså märkt oss med sin doft från dessa körtlar. Detta gör att den känner sig mer trygg med människan. Gnidandet mot våra ben följs av att katten sätter sig ner och "smakar av" oss genom sin tunga, det vill säga att katten slickar sin päls, som den just gnidit mot oss.

Varför rusar katten ibland runt Som ett Jehu i bostaden?
Utan till synes någon påtaglig anledning rusar katten likt en galning ibland runt i bostaden. Det är trots allt ett helt normalt beteende, som förklaras av att en katt som hålls inomhus och får mat och annan omvårdnad ändå inte får den stimulans som exempelvis jakt innebär. Till slut når katten en punkt när den instängda energin flödar över och den rusar runt. Katten frigör på detta sätt en del av sin energi för att sedan känna sig mer avslappnad och lugn.

Hur hittar katten hem?
När det gäller kortare avstånd har katten ett utmärkt synsinne. När den närmar sig hemmet känner den dessutom igen välbekanta dofter. Katten har också en enastående känslighet för jordens magnetfält. Man tror att de järnartiklar som naturligt förekommer i djurvävnaden ger katten en inbyggd biologisk kompass. Undersökningar har visat att om man fäster kraftiga magneter på en katt så förstörs dess förmåga att hitta hem.


Källa
: Tidningen - Kattliv Text: Anna-Stina Kitsnik