Allmänt Behov Ankomsten Mat Lek Hälsovård Skador


Källa: Du och din nya kattunge -
en liten  handbok om vård och träning från The Iams Company


Allmänt
Även om katter inte ställer alltför stora krav på sina ägare, tycker de ändå om att få
mycket uppmärksamhet, i synnerhet under de första månaderna. Vi vet att människor som skaffar katt för första gången har många frågor om sina nya husdjur. "Du och din nya kattunge" kan hjälpa dig att ge dig en bra start.
På denna sidan ges tips om hur du ska ta han om din kattunge de första dagarna i ditt hem och om viktiga saker som träning i rumsrenhet, hälsovård, mat, skötsel och första hjälpen. För att hjälpa dig att öka dina kunskaper om katter och deras behov, rekommenderar Iams dig att vända dig till en veterinär, uppfödare eller djuraffär. De känner din kattunge och kan hjälpa till att lära dig vad som är bäst för den.
Innan du tar hem din kattunge ska du vara medveten om vilka risker som eventuellt finns. Detta innebär saker som elektriska ledningar, ljus, eldstäder, cigaretter, strykjärn, tvättmaskiner, soptunnor, skarpa föremål, nålar, plastpåsar, öppna skåp och lådor, höga balkonger, tvättmedel, rengöringsprodukter och giftiga växter.
En liten kattunge kan hitta sin väg in i förvånande små kryphål, så tänk på att förvara farliga föremål utom räckhåll för honom/henne. Tänk även på att många vanliga kattleksaker som garn, tråd, gummiband, aluminiumfolie och cellofan kan vara farliga om de oavsiktligen sväljs. Din kattunge får endast leka med såna saker om du håller ett öga på vad den gör. Din kattunge kan inte bedöma själv vad som är säkert och vad som är farligt. Den behöver din hjälp.

Saker som kattungen har behov av?
Det är också bra om du redan har ordnat vissa väsentliga saker innan du får din kattunge. Dessa är alla lättillgängliga och relativt billiga. Vissa saker kan till och med improviseras med hjälp av lite av varje i ditt hushåll.
Sängar och sängkläder:
Det viktigaste du kan göra för din kattunge ska känna sig hemma är att du redan har inrättat en hörna med korg och dyna till den. Kattsängar finns i många varianter, från komplicerade sängar som säljs i djuraffärer till hemgjorde trälådor. Sängens storlek ska vara i rätt förhållande till den vuxna kattens storlek. Men kom ihåg att katter hellre sover ihoprullade än utsträckta i sin fulla längd.
Ställ sängen i en varm, lugn hörna i huset eller lägenheten. Men var inte besviken om din kattunge hellre vill sova på ett annat ställe än det som du hade tänkt. Ibland måste man helt enkelt exprimentera något innan du och din kattunge kommer överens om vad som är rätt sovställe.
Katttransportburen:
En transportbur är mycket viktig, även om du inte hade tänkt att resa längre tillsammans än till vetrinärens praktik. De flesta djuraffärer har ett stort antal attransportburar i lager. Se till att den är rymlig, välventilerad, att katten inte kan rymma och att den lätt kan rengöras. Övertyga dig om att du köper en kvalitetsbur. Köp inte någon bur med skarpa kanter som kan skada din kattunge eller som har utskjutande delar som din kattunges halsband kan fastna i, så att den stryps.
De bästa kattkorgarna är tillverkade i lättviktsplast. Flätade transportburar ser kanske finare ut, men de är känsliga för drag och svåra att rengöra. Kattungen kan också få i sig flisor från denna typ av transportbur.
Mat och vattenskålar:
Du behöver två tunga skålar, av keramik eller rostfritt stål, den ena för mat och den andra för vatten. Dina kattungar ska hela tiden ha färskt vatten till sitt förfogande och matskålarna ska diskas efter varje måltid.
Kattlåda:
En kattlåda, kattsand och en kattsandsspade är viktiga. Katten ska alltid ha tillgång till sin kattlåda, som ska stå på ett synligt ställe. Välj en låda som är tillräckligt djup för att hindra din kattunge från att sprida sand omkring sig när han/hon gräver ner sina exkrementer. Använd ca 6-7 cm sand på lådans botten. Sand som man köper behöver man inte byta varje dag. Använd helt enkelt spaden för att ta bort klumparna och exkrementerna, och tillsätt ny sand. Även om rivna tidningar kan verka vara ett ekonomiskt alternativ till sand som man köper, absorberar dessa fukt och lukt mindre effektivt och det är svårare att rengöra efteråt. Dessutom kan din katt kanske även börja använda tidningar som inte är avsedda för ändamålet.
När du använder kattmat av hög kvalitet, såsom Iams kattmat eller kattungemat, vilka finns att köpa på speciella ställen som veterinärkliniker, djuraffärer och specialaffärer, bidrar detta till att minska lukten från kattoan. Det gör också att din katt mindre ofta måste gå på toan, vilket gör att du sparar pengar på sand och tid för rengöring. Katter som är yngre än åtta veckor är ibland för små för att använda en vuxen katts kattlåda, en billig utställningslåda med en ca 5 cm hög kant räcker tills katten kan göra sina behov på en vanlig kattoa.
Borstar och kammar:
Skötsel av pälsen ska vara en ständigt återkommande del i din katts rutiner. Även om din kattunge antagligen kommer att se det som en lek och vill försöka bita i borsten och kammen, kommen den snabbt att vara tacksam för all uppmärksamhet.
Klösbräda:
En klösbräda ger din katt ett ställe där den kan sträcka ut sig och göra övningar,
och hålla sina klor i rätt kondition. På så sätt undviker du också att den använder dina möbler för att tillfredsställa detta behov. Köp gärna ett fristående klösträd, där katten kan sträcka ut sig i full längd. Klösplattor som man sätter på väggen kan vara ett sämre alternativ eftersom de då även kan lära sig att klösa på väggen vid sidan av plattan. De flesta djuraffärer har ett stort urval av klösbrädor. Brädan kan sättas upp på väggen eller stå fritt om den har en stadig träfot.
Koppel och halsband eller seldon:
Till skillnad från hundar tycker de flesta katter inte om att gå i koppel. Somliga älskar dock att gå i koppel, om man tidigt vänjer dem vid det. om du vill köpa halsband eller seldon för din katt bör du göra det när den ännu är liten. Ett halsband ska vara elastiskt eller ha ett ställe där det kan gå isär, så att katten kan komma loss om halsbandet fastnar i något.
Vid halsbandet eller seldonet fästes en liten lapp med namn och adress, i fall katten kommer bort. Ska man ut och gå med katten är dock sele ett måste! Ett katthalsband är väldigt enkelt att backa sig ur och är inte lika säkert som en sele.
Till skillnad från hundar tycker de flesta katter inte om att gå i koppel, men man kan lära dem att göra det, under förutsättning att du börjar redan när katten är liten. Börja med att ta korta promenader i hemmet där katten känner sig trygg, innan du drar ut på stora äventyr utomhus. Försök inte att få honom/henne att gå fot som en hund, låt honom/henne följa efter i dina steg om han/hon tycker om det. Om du tränar några gånger per vecka lägger du snart märke till att din katt ser fram emot att gå ut med dig regelbundet.

Ankomsten
De första dagarna som din kattunge tillbringar i sitt nya hem är viktiga för att bygga upp en lycklig relation. En kattunge som är ny behöver en lugn omgivning och ägare som visar stor omtanke om den.
När du tar hem din nya kattunge för första gången, kommer den antagligen att vara något ängslig. Det bästa du kan göra är att hålla den i ett rum tills han lärt känna detta, innan du öppnar dörren så att han/hon kan upptäcka resten av ditt hus eller din lägenhet. Ge din kattunge mycket uppmärksamhet och var förberedd på att leka med den, medan den vänjer sig vid sitt nya hem.
Upptäcksfärder:
En katt behöver tid för att bli van vid sin nya omgivning. Under de första veckorna i ditt hem ska den ha möjligheten att noggrant upptäcka övriga rum i lugn och ro. Om din katt får gå ut kommer den säkert att utsättas för extra risker, som t ex trafiken och hundar. En katt som har fått smaka på sin frihet är inte lätt att stänga in senare.
Att komma överens med andra husdjur:
Ju yngre det första husdjuret är, desto störra är chansen att de kommer att leva i fred med varandra. Du ska emellertid vara förberedd på att ingripa när ett slagsmål uppstår. Om husdjuret du redan har är en vuxen hund, bör du ha honom i koppel, eller ha kattungen i en bur, den första tiden. En hund kan allvarligt skada en liten kattunge, även om den bara biter en enda gång. Om du har fåglar eller fiskar är situationen tvärtom, och du ska vidta säkerhetsåtgärder för att skydda dem mot din kattunge.
Katter och barn:
En katt kan bidra mycket till utvecklingen av ett barns personlighet. Den kan hjälpa barn att lära sig en del om uppfostran och personligt ansvar. Men föräldrar ska inte använda husdjur endast som hjälpmedel till att lära barn ansvar. Barn kan så småningom spela en större roll i vården av din kattunge, men alltid under din tillsyn. Små barn kan ofta skada ett litet djur eftersom de inte anser när något gör ont. Ett litet barn tänker inte på att det kan skada djuret om man lyfter det i ett ben, drar det i svansen eller gör för mycket väsen i dess närhet. Du ska förklara sådana saker för barnet i rätt tid innan katten kommer till ditt hem. Tillsyn är väldigt viktigt, i synnerhet om du har mycket små barn.

Mat
Näringsbehovet är större hos kattungar än hos vuxna katter. Mat med kött som innehåller protein av hög kvalitet, som Iams kattungemat, ger proteiner och andra näringsämnen som är väsentliga under den viktiga uppväxttiden. Iams rekommenderar en schematisk metod med kontrollerade portioner Iams kattungemat för de flesta kattungar.
När du matar din katt ska du tänka på följande: Respektera din katts ro. Stör den inte när den äter. Mat- och vattenskålar ska ställas på ett lugnt ställe, där de inte står i vägen. Övertyga dig om att din kattunge har färskt vatten hela tiden, i synnerhet när det är varmt.
Ställ vattenskålen minst två meter från matskålen. På så sätt lär den sig att inte associera atten med endast mat. Använd en skål som din katt inte kan välta lätt. Diska mat- och vattenskålen varje dag.
Som allmän regel gäller matningsinstruktionerna som bifogas till din djurmat. Var flexibel. Matningsinstruktioner är endast riktlinjer. Katter reglerar i allmänhet sina matvanor efter sina behov. Den mängd mat som din kattunge varierar beroende på ålder, vikt, ras, temperament, omgivning och aktivitetsnivå.
Om du använder torrfoder, som t ex Iams kattungemat, kan du lägga en viss dagligen rekommenderad mängd i kattens skål, så att den själv kan välja när den vill äta. Katter äter sällan för mycket, om de inte har blivit vana vid stora mängder mat. Även om det finns ägare som föredrar att tillsätta mjölk till kattmaten de köper, behövs detta aldrig om maten har rätt näringsbalans och innehåller allt en katt kräver. Dessutom kan många katter inte smälta laktosen i mjölken och kan då få problem som gasbildning eller diarré.

Kattungars lek
Kattungars enda mål i livet är lek. Varje dag är faktiskt ett viktigt äventyr som hjälper katterna att utveckla intelligensen, skickligheterna och relationerna med människor och andra djur. Honkatten är i allmänhet den som stimulerar kattungens utveckling, men du och din familj kan ha ett stort inflytande på din kattunges temperament och utveckling.
Lek och övningar är viktiga för utvecklingen av din kattunge. Ge den en leksak såsom en boll, pälsmus eller något som den kan leka med och som inte kan skada den. Dess jaktinstinkter kommer att utvecklas och dess reflexer kommer att bli snabba. Dina kattungar och katter kommer, om de behandlas på rätt sätt, att bli lyckligare, mer nyfikna och emotionellt stabila. Dessutom får de ett större självförtroende.
Alla som har sett kattungar leka har märkt att deras lek utvecklar sig enligt bestämda mönster. Forskare som studerar kattens beteende har uppmärksammat fyra elementära drag eller "lekar" som verkar vara karakteristiska för alla katter och väsentliga för deras utveckling.
Slagsmål som lek
Det är en av de första lekarna som katter lär sig och som börjar när de är ca 3 veckor gamla. I början är kattungar inte så starka att de kan skada varandra när de brottas. När de blir starkare lär de sig också att kontollera sitt lekand just för att inte orsaka skada. Även om det kanske ser ganska vilt ut, så gör katter sällan illa varandra. Möbler och värdefulla prydnadssaker i hushållet är förstås en annan historia.
Att kasta sig över något
Vid denna lek gömmer katten sig i allmänhet bakom något föremål eller i gräset, jryper ihop och kastar sig över sitt tänkta byte. Det olyckliga offret kan vara moderns svans, något skräp, eller helt enkelt något smått som ligger på golvet.
Att slå till byte
Detta är samma lek som den förra, men omfattar även en smäll med ena framtassen, avsett att göra bytet omtöcknat innan det faktiskt dödas. Alla som någonsin har dinglat med något framför en katt har sett hur smällen går till.
Fiskfångsten
Om kattungen hittar ett föremål på golvet som inte rör sig, sträcker han/hon ofta fram ena framtassen och slänger föremålet bakom sig. Sedan kommer den att svänga runt för att därefter kasta sig över föremålet, som om den nyss har snappat en fisk ur en flod och försöker hindra den att slingra sig ned för älvkanten.
Katter och deras ägare hittar ofta på egna lekar och ritualer. Dessa perioder av lek kommer att fortsätta långt in i kattens vuxna liv och är ett av de största nöjena med att äga en katt.

Hälsovård
Även om katter i allmänhet har en större motståndskraft mot sjukdomar än många andra husdjur, utsätts för många hälsorisker, som varierar från sjukdom till fysiska risker i omgivningen. Som kattägare kan du öka chansen att ditt husdjur får ett långt och friskt liv genom att se till att det regelbundet hälsokontrolleras och genom att vara uppmärksam på eventuella faror som det kan råka ut för.
Första besöket hos veterinären
Din katts första besök hos veterinären ger dig möjligheten att bättre lära känna din veterinär och att få reda på hur du kan få hjälp vid nödfall. Du ska fråga din veterinär om utvecklingen av din kattunge, dess nuvarande kondition och vad du kan göra för att hålla den frisk. Beroende på din kattunges ålder kan din veterinär också ta hand om
kombivaccination mot kattpest och kattsnuva. Han kan också behandla din kattunge om den har fått vanliga parasiter som ögonskabb och mask. Din veterinär vet vilket hälsovårdsschema som är rätt för din kattunge.
Ögon och öron
Då och då kan din katt ha tårar i ögonen, eller intorkat var i dess ögonvrå. Normalt är detta inget att bli orolig för. Tårarna eller varet kan torkas bort med litet papper som fuktas i varmt vatten. Om det är mycket tårar eller var, ska du be din veterinär om råd.
Kontrollera din katts öron regelbundet. Rengör smutsiga öron noggrant med en bomullspinne som har doppats i öronrengöring. Om de ser att din katt hela tiden skakar huvudet eller kliar i sina öron, har den kanske öronskabb. Om diagnosen omedelbart ställs, kan öronskabb behandlas med örondroppar. Be din veterinär om råd.
Tänder
Du bör regelbundet kontrollera om din katt har tandsten eller inflammerat tandkött. Genom att ge din katt torrfoder kan vissa tandproblem undvikas. Om din kattunge har dålig andedräkt, har alldeles för mycket saliv eller problem med att äta, har den kanske problem med tänderna. Be också i detta fall din veterinär om råd.
Klippa klorna
Man bör klippa kattens klor regelbundet. Katter som ställs ut skall ha klorna nyklippta till varje utställning.

Första hjälpen vid skador
Trots att du gör ditt bästa för att skydda din katt från att komma till skada, kan katten råka ut för olyckor. Det är bäst att vara förberedd om det skulle inträffa. Det är viktigt att du förblir lugn, handlar raskt och ser till att din katt kommer till en veterinär så fort som möjligt.
Olyckor
En katt som har blivit påkörd av en bil eller som ramlat ned från en hög höjd måste komma till en veterinär så fort som möjligt. Lyft upp honom/henne så försiktigt du kan, undvik att rubba hans/hennes kropp alltför mycket. Om katten ligger lugnt på ena sidan, lyft upp honom/henne med ena handen under bröstet och den andra under höfterna. Var försiktig så att du inte vrider på kroppen. Lägg katten på en ren handduk eller tidning i en kattkorg eller i en pappkartong. Lägg en mjuk filt eller handduk över honom/henne så att katten håller sig varm och skyddas mot chock.
Om katten skulle drabbas av en mindre yttre blödning, täck över såret med gasbinda eller med en ren näsduk och tryck direkt på såret med fingrarna. Täck såret med gasbinda och lägg ett lager med absorberande bomull öcer. Linda ett bandage hårt om den skadade kroppsdelen och ta katten till en veterinär så fort som möjligt.
Förgiftning
Om du inte själv har sett att din katt fått i sig gift kan det vara väldigt svårt att ställa diagnosen förgiftning. I så gott som alla fall är det bästa du kan göra att ta din katt till en veterinär så fort som möjligt. Ifall du vet vilket gift din katt har fått i sig bör du försöka att ta med lite av det (eller förpackningen det låg i) till veterinären.
Vissa gifter kan förorsaka chock. På grund av detta bör du försöka att hålla katten varm genom att linda in honom/henne i en handduk eller en filt på vägen till veterinären. En katt som har ont är benägen att bli våldsam. Han kan tyglas genom att du lindar in honom i en handduk eller en filt, eller om inget sådant finns att tillgå, genom att du håller fast honom i nackskinnet.
Drunkning
En katt som verkar livlös efter att ha plockats upp ur vattnet kan ibland återupplivas med hjälp av mun-mot-mun-metoden. Detta går till så att du håller kattens mun stängd samtidigt som du upprepade gånger, försiktigt blåser in luft genom båda näsborrarna. Släpp ut luften genom att ta bort din mun mellan inblåsningarna. Du bör märka hur kattens bröstkorg reser sig
lätt när du blåser in luft.